Възможно ли е хората с аутизъм в България  да работят

...
Възможно ли е хората с аутизъм в България  да работят
Коментари Харесай

Майка на дете с аутизъм превръща изоставена къща в център за хора със специални възможности

Възможно ли е хората с аутизъм в България  да работят един до друг с всички останали? Отговорът зависи от това кого питате. Една майка на дете с аутизъм към този момент работи по въпроса. Тя ремонтира остаряла и необитаема къща и мечтае да я трансформира в център за професионално развиване на хората като нейното дете. Иска един ден хората с аутизъм да откриват своите мощни страни точно там, в този център. Ако това се случи, тази къща би била първото такова място в страната ни. Но с цел да се случи, е нужна голяма поддръжка от хората.

Мелани е едно от децата на България с диагноза аутизъм. И не, това не е история за захвърлени фантазии. Напротив. Майката на Мелани има една фантазия, която върви към своето сбъдване -  изоставена къща в село Кътина да се трансформира в център за хора със специфични благоприятни условия. " Мечтата ми е да има местенце, където моето дете и други като нея да живеят умерено. Да има напълно пълностоен метод на живот. Да бъдат спокойни и щастливи, да имат някакъв метод за препитаване ", споделя инициаторката от Фондация " Прегърни мама " Десислава Григорова в ефира на NOVA. 

Страхът, че не знае какво ще се случи с детето ѝ след нея, я е обзел през последната седмица. " Тази мисъл ме накара в последните седмици да направя едно изследване какво се случва с хората като нея, когато родителят, който се грижи за въпросния човек, почине. В България това нещо става комплицирано. Ако индивидът не е под забраняване, страната нищо не прави за него. Другият вид е, в случай че индивидът е под забраняване – когато остане без родителя – индивидът отива в държавен дом, където като цяло развъждането става с успокоителни, антипсихотици. Приспиват ги, с цел да не буйстват – това е напълно обикновено ", изясни майката на Мелани.

В полуизползваема къща тя взема решение да сътвори място, каквото в доста страни в чужбина от дълго време има - център, който не просто да събира хората с аутизъм, а да ги развива професионално. Нейната фантазия не е сама. Съвпада с тази на Неофит Савов. Вървят по калния път до тази къща и желаят един ден деца и възрастни с аутизъм да отивам там. Там да бъде открит техният гений и там да бъде развиван. " В България не съществува такова нещо. Това е в действителност групата, която е минимум наемана и с минимум работни места съгласно международните статистики. След прекосяване на подобен вид фондация 60% от хората минали през такова звено са наети по-късно на работа. Ние не желаеме да вадим космонавти от тук, които да вършат чудеса, да оправят света, само че когато вадих статистика, имаше доста хора, които бяха програмисти, има изключителни дизайнери, тъй като те имат друга визия и метод на мислене. Даже избират и наемат такива хора, тъй като те не лъжат. Нямат потребност да лъжат. Много лоялни чиновници са и желая тъкмо това нещо да се види в България. Не, това не е обществена идея – да вземем едни хора, да им помогнем и да се вършим на положителни. А в действителност оказваме помощ и на себе си ", твърди Неофит от Фондация " Прегърни мама ".

Това е единствено образец. Хората, които работят в заведение в босненския град Тузла, са със специфични благоприятни условия. " Много би ми се желало това да се случи тук. Човек, който е спокоен, с аутизъм, съгласно мен може да се научи да сервира кафе. За тях е доста значима визуализацията, методът. Не толкоз обяснението с думи, колкото образно да виждат по какъв начин се взима кафето, какво се поставя, какво се натиска, за какво се натиска, по какъв начин би трябвало да го носи. Например, в случай че пристигна на 16-годишна възраст, ние ще създадем оценка на опциите му, защото спектърът на аутизма е доста необятен ", показва Григорова.

" Ако има интерес към бижута или козметиката, ние би трябвало да забележим моториката по какъв начин действа. Ако забележим капацитет в математиката или родителят ни каже, че има и че обича компютри… Има доста хора с аутизъм, които са феноменални програмисти. На последващо равнище започваме към този момент на практика занятия за тези хора, с цел да продължат съответните лечения ", добавя Неофит Савов.

И всичко това – гратис за родителите. " Планът е да има артикули, които да се изготвят тук и да се продават. Ще ги изпращаме на хората, които желаят да ни вършат ежемесечни дарения. Ако съберем 1000 индивида, които са подготвени да дадат 5 лв., това ще е задоволително, с цел да покриват подобен вид разноски ", пресмята Неофит. Само че в този момент всичко това е едно голямо прелестно благопожелание, тъй като пред тях стои първата и най-трудна задача - да трансфорат калта в сграда, и постройката в дом.

Идеята им е огромен гараж да бъде трансфорат в сензорна зала с място за образование. Той е с огромна повърхност и ще им свърши доста добра работа, споделя майката на Мелани. " Идеята ми е, в случай че съберем задоволително средства, да създадем още една зала, която да се употребява за образованията, които желаеме да се случват на първия етаж. Ще се вършат физически и ерготерапевтични извършения, които са доста значими за един човек с аутизъм " изяснява ни Десислава.

" Много ще се радваме да се свържат с нас строители, в случай че някой може да направи шпакловка, различен може да има бус – да изхвърли боклуците.  Ако не могат, а има човек, на който доста му харесва идеята – 5 лв. ще са от огромно значение. Защото 5 лв. звучат малко, човек ги дава за една кутия цигари, само че в случай че 1000, 2000, 5000 индивида дадат по 5 лв. – това прави огромна разлика и може да промени човешки живот ", прикани Неофит. Десислава Григорова пък е основала страница " Прегърни мама " във Фейсбук, в която качва всички ремонтни действия, всички финансови средства, които влизат. Разходите също ще бъдат качени. " Искаме да бъдем извънредно транспарантни, с цел да може всеки един лев, който влиза, да се вижда по какъв начин се разходва " уточни тя.

В стаята, която в този момент е единствено камъни Неофит държи една своя друга идея – книга, в която по детски, само че почтено е обяснено как  някои деца са по-специални от други и за какво в това няма нищо ужасно. Той я е написал и в този момент ще я употребява, с цел да помогне къщата да се трансформира в мечтания център. " Всеки, който закупува книжката, оказва помощ на Фондацията " Прегърни мама ", защото даваме най-малко 20% от средствата ", изясни създателят.

И Десислава, и Неофит описват за къщата по този начин като че ли центърът към този момент работи. Говорят с часове за фантазията си и ни убеждават в едно - в тази панорама някои ще виждат прахуляк, тиня и съсипия. Други - фантазия за сбъдване. Въпрос на избор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР